15 Mayıs 2009 Cuma

EMPERYALİZMLE GELECEĞİ BELİRLENEN ÜLKELER


Hüseyin Habip Taşkın
habibtaskin@gmail.com

Emperyalizm işini bilerek ve programlı olarak yaşama geçirmeye devam ediyor. Bir ülkeyi parçalara ayırmasını, kukla hükümetler yaratmasını biliyor. Emperyalizm geleceğini geri kalmış ülkelerde daha çok geliştirmeye çalışıyor.

Irak ve Afganistan’ının alt yapıları başta Amerikan emperyalizmi olmak üzere diğer emperyalist ülkeler tarafından talan edildi. Sıra Pakistan’a geldi. Görünen o ki Pakistan’da, emperyalist ülkelerce parçalara ayrılarak kukla yöneticilerin himayesinde yönetilerek efendilerine yeraltı ve üstü hammaddeleri sunulacak.

Emperyalizm Ortadoğu’da yumruğunu hiç eksik etmiyor. Çıkarları için hak ihlallerini bile bile dünya ülkelerinin gözleri önünde yapıyor. Afganistan’da işgalle başlayan emperyalist talan günümüzde de devam ediyor.

Afganistan işgalinde yer alan Avrupa ülkeleri askerlerini birer birer geri çekerken, boşluğu Türkiye’nin doldurması kararlaştırıldı. Uluslararası yardım gücü (ISAF) kapsamında Türkiye Kabil’e 1.200 asker daha gönderiyor. NATO’nun Brüksel’deki karargâhında, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un da bulunduğu, NATO Askeri Komuta toplantılarında, yeniden Kabil bölge komutanlığını devralmaya hazırlanan Ankara’nın, Afganistan’a askeri katkısı netleşti. Afganistan’da 795 askeri bulunan Türkiye, yaklaşık 2.500 askerini çekecek olan İtalya ve Fransa’nın boşluğunu doldurmak için, 1200 asker yollayacak. Böylece Türkiye’nin askeri sayısı 2.000’e çıkacak.

Ülkemizin askerlerinin orada ne işi var? Emperyalizmin talanına neden destek veriliyor? Bu soruların yanıtı kendilerince olabilir, fakat işgal edilen bir ülke topraklarında emperyalizmin çıkarı için destek verilmesi hiçte hoş değildir. Ülkemizi yönetenler yakın zamanda Gürcistan ile Rusya savaşında Gürcistan’ın toprak bütünlüğünün korunmasını istemişlerdi. Rusya’nın o topraklardan derhal çıkması istenmişti. Irak’ta Federal ya da Kürdistan devleti kurulması olayı ülkemizde yankı bulurken ülkemizi yönetenler Irak’ın toprak bütünlüğünden söz etmişti.

Emperyalistlerce Afganistan’ın talanı devam ederken ABD, NATO üyesi ülkelerden Afganistan’a daha fazla asker göndermesi için bastırmaya devam ederken, Başkan Obama ve ABD Savunma Bakanı Robert Gates, aylardır üye ülkelerden daha fazla asker göndermeleri için bastırırken ABD, üye olmayan ülkelerden ise maddi yardım talebinde bulunmuştu. AB ülkeleri isteğe temkinli yaklaşırken, şimdiye kadar bir tek Japonya olumlu karşılık vermiş, o da asker göndermeyip Afganistan’a yüklü maddi yardımda bulunacağını açıklamıştı.

ABD, Afganistan’da soluk almaya ve çıkış yolu bulmaya çalışıyor. ABD, Afganistan’ı işgal ettiğinde herhangi bir ülkeye danıştı mı? Sadece yakın müttefiki olan İngiltere olayı biliyordu. Pastayı iki ülke yiyecekti. Ama o pasta boğazlarında kaldı. ABD olayları kendi ekseni etrafında döndürmeye çalışırken ipleri de elinden bırakmamaya çalışıyor.

ABD ordusunun, Afganistan’da sivilleri öldürdüğünün ortaya çıkması ve ardından yeni bir iddia daha gündeme geldi. Ferah’ta geçen hafta düzenlenen hava saldırılarında çoğu kadın 147 sivilin hayatını kaybetmesine neden olan operasyonda, ABD uçaklarının sivillere karşı beyaz fosfor bombası kullandığı iddia edildi.

Mail Online’ın haberine göreyse Mail Online’ın haberine göreyse İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden (HRW) ordu ve Pentagon istihbarat analisti Marc Garlasco, Afganistan’da ABD ve NATO güçlerinin yaygın bir biçimde ve sürekli olarak bu bombayı kullandıklarını, Taliban’ın kullanmasının ise mümkün olmadığını söyledi. Garlasco, “Beyaz fosfor muhalif bölgelerde yabancı askerlerin gizlenmesi ve aydınlatma için kullanılıyor” dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden (HRW) ordu ve Pentagon istihbarat analisti Marc Garlasco, Afganistan’da ABD ve NATO güçlerinin yaygın bir biçimde ve sürekli olarak bu bombayı kullandıklarını, Taliban’ın kullanmasının ise mümkün olmadığını söyledi. Garlasco, “Beyaz fosfor muhalif bölgelerde yabancı askerlerin gizlenmesi ve aydınlatma için kullanılıyor” dedi.

Associated Press haber ajansına göre ABD ordusu, operasyonda bu bombayı kullanmadığını, aksine Taliban’ın kullandığını iddia ediyor.

The Guardian’ın haberine göre Herat’ta uluslararası kaynaklarla finanse edilen bir hastanenin başhekimi Dr. Muhammed Arif Celali, köylerden daha önce görmediği, ellerinde ve dişlerinde yanıklarla alışılmadık çoklukta hastaların geldiğini söyledi. “Ne tür bir kimyasal olduğundan yüzde yüz emin değiliz ve onun ne olduğunu anlayabileceğimiz ekipmanımız yok. Yanıklarla hastaneye gelen bir kadın, ailesindeki 22 kişinin de aynı biçimde yandığını söyledi. Kadın, ateş saçan beyaz toz yayan bir bomba atıldığını ve daha sonra elbiselerinin altından vücutlarının yandığını söyledi.”

Fosforlu bombalar basına yansıdığı kadarıyla dünya ülkelerinin birkaçında kullanıldı. İsrail, Filistin’i işgal ettiğinde “fosfor bombası”kullandı. Irakta bile kullanıldığı iddia edilmişti. Emperyalizm işgal ederken aynı zaman da ölümcül silahlarını da kullanmaktadır. Sonradan inkâr etme politikasını uygulamaktadır.

Ülkeler işgal ediliyor, muhalifler susturulmaya çalışılıyor. Elbette güzel günleri göreceğimiz günlerde gelecek ve onu yaratan biz emekçiler olacağız.

Hiç yorum yok: