11 Aralık 2009 Cuma

EŞ ZAMANLI PROVAKASYONLAR



Mustafa Elveren
mustafaelveren@gmail.com

Son günlerde eş zamanlı şiddet olayları başta olmak üzere, çok hareketli ve karmaşık bir siyasi ortamın içine girmiş bulunmaktayız. Basın-yayında konu irdeleniyor. Belki yararlı olur diye ben de kendi penceremden olayları analiz etmek istiyorum.

Şimdi meydana gelen olaylara kısaca bir göz atalım;

Önce ülkemizin batı bölgelerinde belde düzeyindeki birkaç yerleşim birimlerinde yaşayan Kürtleri bildik gerekçelerle linç etme girişimiyle olaylar başlatıldı.

Ardından eş zamanlı olarak İzmir gibi bazı büyükşehirler başta olmak üzere, çeşitli il, ilçe ve beldelerdeki DTP konvoyları ile büroları saldırıya uğradı. Bu olaylar bundan sonra meydana gelen şiddet olaylarının da zeminini hazırlamıştır.

Diğer taraftan, eş zamanlı olarak bazı büyük şehirlerde ve bir çok kürt yerleşim bölgelerinde molotofkokteyli şiddet eylemleri sokaklara taşınmış ve genç bir kızımızın acı ölümüyle sonuçlanmıştır.

Diyarbakır’da üniversite öğrencisi bir gencimizin güvenlik güçlerinin kurşunlarıyla aynı zaman diliminde öldürülmesi, önemle üzerinde durulması gereken bir olaydır.

Devletin “Milli Birlik ve Beraberlik Projesi” çerçevesinde Ak Parti Hükümeti’ne imzalattırdığı İmralı Hapishanesi’ndeki koşulların olumsuz yönde etkilemesi de aynı zamana denk getirilmiştir.
Tokat’ta 7 askerimizin öldürülmesi olayının eş zamanlı olması çok dikkat çekicidir. Artık bunu görmemek kör olmak gerekir. Geçmişimiz bu tür örneklerle doludur. Belli ki, yaşanan bunca olaylardan hala ders çıkarmamışız.

En önemlisi de emekli üç kuvvet komutanının darbe girişimi iddiasıyla Cumhuriyet savcıları tarafından ifadelerinin alınması. Bu kuvvet komutanlarının ifadeleri neden bu zamana denk getirildi? Ya da bunlar neden bu zamanı seçtiler?

DTP’nin kapatma davası Anayasa Mahkemesi tarafından aynı zamana denk getirilmesi, üstelik İnsan Hakları gününde görüşülmesinin üzerinde çok düşünülmesi gerekir.

Bu satırları yazdığım sıralarda Mersin’de Diyarbakır Star Firmasına ait bir yolcu otobüsüne taş ve molotofkokteyli saldırı yapıldığı yönünde internet üzerindeki haberler gözüme ilişti. Bu olayda ölüm gibi acı olayların yaşanmamasını umuyor ve diliyorum.

Ve “Sil baştan açılım” tehdidini savuran Başbakan’ın ABD ziyareti de yine aynı zamana denk geldiğini görmekteyiz.

Bu şiddet sürecine katkı sunan mevcut muhalefet partilerin yetkililerinin kavgalı siyaset dilini de unutmamak gerekir.

Tüm bu olaylar çok kısa bir sürede gerçekleşti. Bunları üst üste koyup, bir an düşünelim. Bunları düşünürken, 12 Eylül öncesi olayları, daha sonraki yıllardaki OHAL’lı yani 90’lı yıllardaki Çekiç Güç ile ilgili TBMM’ye gelen teskerelerin gündeme alınmasının her defasında çok sayıda asker cenazeleri törenlerinin yapılması gözlerimin önüne getiriyorum.

Sayın Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı seçilmeden önceki zaman dilimini düşündüm, yine benzer olaylar yaşamışız. O nedenle Sayın Cumhurbaşkanı’nın olayları daha duyarlı değerlendirmesi gerekir.

Ne yazık ki, bu gün de aynı olaylar tekrar edilmektedir.

Bu kadar çok olayın eş zamanlı ve birbirini tamamlayan eylemlerin yapılması tesadüfü olması mümkün değildir. Yine, olayları sadece bir örgüt adına indirgemeye çalışılması da bu provakasyonların bir parçasıdır.

Kışkırtma ve yönlendirme gerekçesi de yıllardır hep aynıdır. “şehit, vatan, bayrak, millet, Atatürk, din, iman…” gibi değerler kullanılarak halk kışkırtılmaktadır. Bu kadar bayatlamasına rağmen, maalesef bu gün de halka yedirebiliyorlar.

Bu kadar büyük çaplı ve eş zamanlı olayların olabilmesi için mutlaka iç ve dış istihbarat güçlerinin desteği ve yönlendirmesi vardır. Gerçek demokratik kurum ve kuruluşlar bu istihbarat örgütlerinin yönlendirme ağına düşmeden, demokrasi mücadelesinde birlikte hareket etmelerinin bence acil bir gerekliliktir.

Hala önümüzde fırsat varken, birlikte yaşama kültürünü kuralım. Geç kalınırsa, yarın onarılmaz yaralar açılabilir.

İnsanların dostça ve kardeşçe yaşayabildiği bir Dünya kurmak dileğiyle, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü tüm insanlara kutlu olsun.

-----------
WEB: http://www.gomanweb.com/

Hiç yorum yok: