5 Aralık 2009 Cumartesi

SORUNLARIMIZI BİRLİKTE ÇÖZEBİLİRİZ



Mustafa Elveren (Em.öğrt.)
mustafaelveren@gmail.com

Irkçılık, ölme ve öldürme üzerine edebiyat ve sanat yapmak çok kolaydır. Ancak, barış ve dostluk üzerine aynı etkinlikleri yapmak tam tersine çok zordur. Hatta tehlikelidir. O nedenle, gerçek demokrat-aydın yazar ve sanatçılar ülkemizde çok az yetişmektedir. Neredeyse bir elin parmak sayısı kadardır.

Halkımız; Türkiye’nin aynası olan önemli yazarlarımızdan Sayın Yaşar Kemal’i sevdiği kadar, değerli Aziz Nesin’den de etkilenmiştir. Sayın Yaşar Kemal’in ilerleyen yaşına ve sağlık sorunlarına rağmen ülkenin siyasal gündemini hala etkilediğini görmekteyiz. Bu gün hayata gözlerini yummuş olan Sayın Aziz Nesin’i saygıyla anıyorum. Aziz Nesin’in çocuklarından Sevgili Ahmet Nesin Gomanweb Sitesi yazarları arasında bulunmaktadır. Sayın Ahmet Nesin’le nüans farkıyla siyasi çizgilerimiz ayrı olabilir. Bu farklılıklarımızı koruyarak, birlikte demokrasi mücadelesinde daha da yol alabileceğimizi düşünüyorum.

Sorunlarımızı çözmek için bu ülkenin aydını olduğunu söyleyen her kesin taşın altına elini koyması gerekir. Aslında sorunun çözümü o kadar da zor değildir. “… sorunun çözümü için demokratik bir zihniyet, demokratik tartışma, demokratik işleyiş, demokratik siyaset, demokratik örgütlülük, demokratik anayasa gerekiyor. Demokratik anayasa olmadan bu sorun çözülmez.” (26 Ağustos 2009 tarihli Görüşme Notlarından) Önümüze konulan bu kadar kolay bir çözüm yolunu neden hep birlikte kafa yorup, gerçekleştirmiyoruz? Bunun için kırk bin insanımız daha mı ölsün?

Asker de, PKK’li de ülkemizin öz evlatlarıdırlar. Ne yazık ki, yaratılan “kirli Savaş”ta birbirlerini öldürüyorlar. Bu kirli savaşın sebebi Kürtler değildir. Bu gerçek, 10 Kasım’daki Meclis oturumunda CHP’nin sözcüsü Onur Öymen’in konuşmasıyla bir defa daha teyit edilmiştir.

Pratikte hiçbir şey yapamayan, ancak söylemde Ahmet Kaya’dan, Nazım’dan, Necip Fazıl’a kadar sol söylemleriyle sanki solcu bir başbakanla karşı karşıyayız. Başbakan’ın bu konuda samimi olduğuna inanmıyorum. Keşke samimi olsa. Sadece günü kurtarmaya yönelik olduğunu düşünüyorum.

Ak Parti Hükümeti’nin gücü ve kapasitesi ne yazık ki bu kadardır. Ancak, Ak Parti Hükümeti’nin hiç bir şey yapmadığını söylemek, biraz insafsızlık olur. En azında mevcut paslı sistemi cilaladığını söyleyebiliriz.

Gerçek demokratik bir sistemle sorunlarımızın çözülebileceğini düşünmekteyim. İşin bu yanı bence çok önemlidir. Demokrasi mücadelesi hiç bir zaman sosyalizm savaşana engel değildir. Bence tam tersine katkı sunar.

Birlikte yaşama koşullarını yaratabilmek ve ortak sorunlarımızı çözebilmek için bu ülkenin aydınları ve sanatçılarının demokratik tavrı çok önemlidir. O nedenle, Yaşar Kemaller, Aziz Nesinler, Sezen Aksular, Ahmet Kayalar, Yılmaz Güneyler, Nazımlar… çoğalmalıdırlar.

WEB : http://www.gomanweb.com/

Hiç yorum yok: