24 Eylül 2009 Perşembe

Doğanın ‘’yengesini’’ kim bozdu?




FA@randers.dk


Türkiye’de 09.09.09 tarihili gazete manşetleri, (06.06.06) tersine dönmüş ‘’şeytan ayetleri’’ gibiydi:


İstanbul’da’ doğal afet, sel tufan, öbür tarafta ülküm, türküm doğruyum, ölüm timleri ve şehit-terörist cenazelerine ramazan davulu çalıp, ezan okuyan AKP’nin kapalı Alevi, Kürt açılımı, 3,8 milyar vergi cezası yiyen doğan medya vs. Ve türban perdesi altında ortadoğuda petrol savaşını sürdüren ABD.

Bu manşetler bana, bir yoldaştan duyduğum fıkrayı hatırlattı:

>>>Kerbela’yı andıran ağustos sıcağında, Eğe bölgesinde büyük bir orman yangını çıkar. İtfaiye, vatandaşlar, TSK zar zor yangını söndürür. Bu mutlaka ‘’bölücü örgüt’’ işidir diye, Kürt, Kızılbaş, Komünist aranmaya başlanır. Doğudan gelmiş, fazla Türkçe anlamayan orman işçisi, köylü bir Kürt genç tutuklanıp, mahkemeye sevk edilir.. Savcı ‘’terör örgütü’’ adına, ormanları yakıp, vatanın doğal enerji kaynaklarını yok etmek, hayvanlara, bitki örtüsüne zarar vermek ve doğanın dengesini bozmaktan, 15 yıl ceza’’ ister. Hâkimde basar cezayı. Mahkeme çıkışında medyacılar sorar. Hangi suçta ne ceza yedin. Gariban genç.. ‘’Bilmiyorum töre adına, Doğan diye birinin yengesini bozmuşum’’.. 15 yıl verdiler.. Valla loo Doğan’ı da, yengesini de tanımam, Günafım yok, ben daha siftah bile yapmadım…<<<<

Doğanın ‘yengesini’ kim bozdu?. Türkiye’de siyaset medyasında havanın iyice ısındığı, doğuda halen sıcak kanların aktığı bir anda.. Global ısınma ve çarpık kentleşme yüzünden, Türkiye’nin Kuzey-batısı mega köy İstanbul’un, soğuk seller altında kalmasının, tabi ki ‘KKK’’, (Kürt, Kızılbaş, Komünistler) ile falan direk ilgisi yok.. Fakat dolaylı yönden çok yakın ilgisi var. Çünkü çözülmesi en basit olan, sözde açılımı yapılan Alevi, Kürt ve emekçilerin sorunlarını çözemeyen, insan ve eğitim yerine, Allahın izniyle,, tüm doğal ENEJİSİNİ, Ne Mutlu Türk-İslam havasına harcayan TC devlet ve hükümeti, bu sorunları çözmeden, diğer can alıcı bölgesel ve global sorunların çözümüne de katkı su-namaz.. Ancak böyle gözü kan yaş içinde ‘sulu’ cenaze kaldırır. Türkiye’nin doğusu ile batısı arasında maddi manevi eşitlik insanca yaşanacak bir ortam sağlanmazsa, doğudan batıya, kırdan kente göç ve ÇARPIK kentleşmeyi de engelleyemez.. Alevi, Kürt ve Emekçilerin sorununun çözümü basittir. Çünkü istemleri tartışma, azınlık çoğunluk, politik oylama vs. götürmez, demokratik hukuk devletinin, vatandaşların yasalar önünde eşitlik ilkesine dayanarak direk verilmesi gereken evrensel insani haklardır. Sorun, tarihi geçmişi geçelim.. TC’nin kuruluşundan buyana, başa gelen tüm iktidarlar, Türk – İslam ve Kapitalist sömürü siteminden gayrisini kabul etmemiştir. Üstüne üstlük bu anlayışı, Alevilere, Kürtlere, emekçi halka devlet dipçiği ile dayatmıştır. En ufak talepte kafalarına DARBE vurmuştur. Ortadoğu’da, Türkiye’de insanların birlikte barış içinde yaşamasının doğal dengesini ‘yengesini’ sınırlarını bozan.. ABD güdümlü emperyalist güçler ve onların Türkiye’de ki Türk-İslamcı yerli işbirlikçileridir. Ortadoğu’da kalıcı bir barış için önce ABD’ye bölgeden DEFOL ‘GO HOME’ demek gerekir.

‘’Bizim gelin bizden kaçar, başını örter ardını açar’’ misali, AKP’nin Alevi Kürt açılımı Kütçe vaaz ve hutbede kaldı.. AKP bir yandan, ‘akan kanlar dursun, anaların gözyaşı dinsin, ne pahasına olursa olsun diyor. Diğer yandan, ateş kes, barış çağrılarının yapıldığı bir ortamda, doğuya asker salıp, operasyon yapıp, akan kan ve anaların gözyaşını sele çeviriyor. Ardından, Mehmet’le Memoy’u ayırıp, medyadan şeh-it duası okuyor.. AKP’nin keli var belli, başının açmamak için kapalı oturum yapıyor. Kel başına saç diktirmek için ABD ye gitmeye hazırlanıyor. İtlen çuvala girilmez, uzaklarda işi ne.. Alevi Kürt açılımı yapacaksan, muhatap alacağın Aleviler ve Kürtler, onların kurumları ve liderleri Türkiye’de. Sen onları muhatap almazsan, kimse seni muhatap almaz..

Din-o-zorlar; yıllardır ‘’mega köy’’ İstanbul sokaklarını dere yataklarını beton yığını ile dolduran, metrolojinin uyarılarını dikkate alip, önlem almayan, bir çok insanın ölüm ve milyarlarca maddi zarara neden olan, İstanbul belediye başkanı, Vali vs., istifa etmelidir. Allahın taktiri, doğal afet bir şey yapamayız, global ısınma diye sorumluluktan kaçamazsınız.. Global ısınma vs. doğrudur. Fakat, doğanın korunması ve enerji tasarrufu konusunda, yıllardır doğacıların, bilim adamlarının uyarılarına (ezandan başka bir şeye) kulak vermeyip, önlem almayan, şehirleri ve dere yataklarını beton yığınına çeviren, siz siyasi rant hırsızları değil mi?..

Doğayı kirletip dengesini bozan, aşırı enerji kullanımını teşvik eden, bencil egoist kapitalist üretim tüketim, sınır tanımaz kâr hırsı, ye yut, kullan kaldır at, serbest sömürü sitemin ve onunda başını çeken, siz neo-liberal siyasetçiler değil mi?. Bu bozuk sömürü düzeni ve başını çekenlere ‘ebedi-billah’ oruç tutturup.. Acilen ekolojik üretim, ekolojik toplu ulaşıma, ve ekolojik enerji kullanımına geçilmezse Türkiye’de ve dünyada daha çok afetler yaşayacağız.. Saniyesinde namaz kıldırmak, oruç açtırmak için ezan okuyup iftar topu atıp gece yarıları ramazan davulu çalıp insanları uykusuz bırakmayı biliyorsunuz da. Doğanın dengesinin korunması için gerekli önlemleri almayı ve en azından gelen afete karşı insanları zamanında uyarıp, her şeyi tatil edip, su altında kalabilecek alanları boşaltıp, ölümleri ve maddi zararı en aza indirmeyi bilmiyor musunuz? Öte yandan ezan 5 dakika önce okundu diye şoka giren, ölmüş Muhamme-din mahremlerini korumak için ayağa kalkan Cumaatı Müslümin; Yaşayan ‘’Doğanın Yengesini’’ korumak için, niye ayağa kalkmıyorsunuz..

Mega şehirleşmeyi ve kırdan kente göçü engellemek için bugüne kadar ‘’Doğuya’’ neden yatırım yapmadınız. Ne kadar çok köprü beton, asfalt yol yaparsanız o kadar araba ve enerji kullanımı, doğanın kirlenmesi artar. Neden yayaları, bisiklet kullanmayı teşvik etmiyorsunuz,, toplu taşımayı bedava yapmıyorsunuz. Dere yataklarını dolduran binalara imar izini veren siz değil misiniz? Neden bahçe duvarı yerine ‘’yeşil kıyı’’, beton meydanlar yerine yeşil alanlar yapmıyorsunuz. Günahlarınızı bir ay oruç tutarak, devlet kasasından iftar yemeği vererek af edebileceğinizi mi sanıyorsunuz… Hele, selden son anda kurtarılan, bir dincinin ‘’ Az kaldı orucum bozulacaktı Allah kurtardı’’ ve medyada geçen ‘’Allahın hikmetiyle müminler selden kurtuldu’’ gibi, Arap çöllerinden gelen fosilleşmiş din-ozor düşüncelere ne dersiniz..

İstanbul’da 2. Nuh tufanı: Biim adamları, dini kitaplara ‘Nuh Tufanı’ olarak geçen doğal afetin, bundan 7-8 bin yıl önce İstanbul boğazında gerçekleştiğini açıkladı.. O zaman kutuplardaki buzların eriyip,, yükselen okyanus ve Akdeniz sularının, depremle birlikte İstanbul boğazını yarıp Karagöl’e dolmasıyla (Karadeniz’in) su seviyesini 150 m yükseliyor, ırmakların tersine akıyor. On binlerce insan ölüyor, on binlerce ‘Nuh’ kayıklara binip canını kurtarmaya çalışıyor. Nuh tufanının Karadeniz’de olduğunu 30 yıl önce Karadeniz’de su altı sondayı yapan bilim adamları ortaya atmıştı, daha sonra yapılan bilimsel araştırmalar da bu kanıtlandı. Bu âlemde her şey doğal etki tepki çelişkisi içinde hareket ediyor. Bazı etki tepkilere karşı, insan olarak pek bir şey yapamayız fakat önceden tespit edip önlem alabiliriz. Global olarak ortalama sıcaklık, normalden 2 derece fazla artınca, doğanında dengesi ‘’yengesi’’ bozuluyor ve sıcaklıklar hızla yükselmeye başlıyor. Doğa kendi ve insanlığın kontrolü dışına çıkıyor. Bu Birlemiş Milletler ilklim uzmanları, WHO kurumunun bilimsel tespiti.

Doğanın ‘’yengesini’’ bozan, aşırı ‘’Arap yağı’’ yakımıdır.. Bugün, fosil yakıt,, başta petrol, kömür vs. kullanımından çıkan CO2 gazlarının yarattığı hava kirliği, ozon tabakasının delinmesi ‘‘camekân etkisi’’ fazla ısınma dolayısıyla kutuplardaki buzları yıldırım hızıyla eritiyor. Sıcağın etkisiyle, dünyanın her yerinde orman yangınları artıyor. Aşırı buharlaşmayla şiddetli yağışlar, toprak kaymaları, depremler doğal felaketler daha da şiddetlenip, sıklaşıyor. Kişi başı fosil enerji kullanımının başlında, ABD, Japonya, Almanya, İtalya, İngiltere gibi gelişmiş kapitalist ülkeler geliyor..Buna 1 milyarın üzerinde nüfusu ile Çin ve Hindistan’da da fosil yakıt oranı her geçen gün artıyor.. Global ısınma, kuraklık vs. Afrika ve gelişmemiş ülkeleri çok kötü yönde etkiliyor.. Tüm dünyada herkes, başta hükümetler ve tüm yetkili kişi ve kurumlar, doğanın dengesini korumak, için çok acil ve keskin önlemler almak, herkesin uyması gereken zorunlu yasal çıkarmak ve uygulamak zorunda. Aynı zamanda ‘ fosil ARAP yağı’’ petrolden kömürden bir an önce kurtulmak için rüzgar ve güneş enerjisi gibi ekolojik enerji sistemlerinin acilen geliştirilip yaygınlaştırılması gerek.. Yoksa bozulan doğanın ‘’yengesinin’’ intikamı çok acılı olacaktır..

12/09/2009

Sevgilerimle

Feramuz Acar

tlf: 0045 40968878

acar@alevi.dk

Hiç yorum yok: