11 Ocak 2010 Pazartesi

İÇİMİZDEKİ BİLGE VE KÜRT İŞÇİSİ


Hüseyin Habip Taşkın
habibtaskin@gmail.com

Hepimiz kitap okuruz. Birçoğumuz okuduğumuz kitabın etkisinde kalırız. Bende okuduğum ve etkisinde kaldığım ‘KÜRT BİLGEDEN KÜRT İŞÇİYE MEKTUPLAR” adlı kitabı sizlerle paylaşmak istedim.

Edebiyat Ve Eleştiri Kitaplığı’ndan yayınlanan bu yapıtın derlemesini A. Kadir Konuk, önsözünü ise İsmail Beşikçi’nin yazmış. A. Kadir Konuk’un yazısından sonra "İzmir’den Norveç’e uçtu mektuplarl"a başlayan ve Kürt Bilgesi olarak adlandırılan Cemşid Bender’in, Kürt İşçisi olan Abdullah Baran’a 2006–2008 yılları arasında yazmış olduğu mektuplar yer almaktadır.

Burada anlatımlardan çıkartılan bazı düşünceler şöyledir: Abdullah Baran ancak ilkokulu bitirebilmiş ama kendisini okuyarak, araştırarak geliştirmiş. Kendisini geliştirerek edinmiş olduğu bilincle hem kendi ulusunun aydınlarına hemde diğer halkların aydınlarına da destek olmayı kendisine görev edinmiş. Cemşid Bender’de bunlardan birisidir. Hatta son mektuplara doğru baba, oğul gibi oldukları anlaşılmaktadır. 1 Ekim 2007 tarihli Cemşid Bender’in mektubunda, ‘Benim kitaplarımın yayın haklarını sana tevdi etmekteyim. ‘ ve buna benzer birçok konu mektuplarda yer almaktadır.

Mektuplar için belki ‘ne önemi var’ diyecek olabilirsiniz? Bir kişiyle mektuplaşmak, kişileri birbirine yakınlaştırır. İleriki süreçte ortak yanların çıkmasıyla düşünce birliğinde adımların sağlam atılması sağlanır. Cemşid Bender ile Abdullah Baran bunlardan bir tanesidir. Bu mektuplaşma Cemşid Bender’in ölümüne kadar devam eder.

Cemşid Bender’in yaşamına kitapta değinilirken, onun bir Kürt aydını olduğuna vurgu yapılmaktadır. Ayrıca çıkardığı kitaplarına kısada olsa değinilmektedir.

Mektuplardan sonraki bölümlerde: ‘CEMŞİD BENDER MEHDİ HALICI İÇİN…' yazısından sonra M. Latif Yıldız’ın, Esmer Dergisi’nin yazılarından sonra, Cemal Süreya’nın bir şiiri de yer almaktadır. Ayrıca, Ömer Faruk Hatipoğlu’nun yazısı ve şiiriyle devam etmektedir. Mektupların asıl muhatabı olan Abdullah Baran’ın ‘ANLATMAK ZOR’ yazısı duygusal içerikli olup, Kürt aydınına karşı sevgi ve saygısını dile getirmektedir. Kitabın son yazısı ise yine İsmail Beşikçi’nin yazısıyla son bulmaktadır.

Kitapta ayrıca Cemşid Bender’in başta Kürt işçisi olan Abdullah Baran, kendi ailesiyle ve diğer aydınlarla çekilmiş olan fotoğrafları yer almaktadır.

Bir edebiyat eleştirmeni değilim. Ama kendimce kitabın tanıtımını yapmaya çalıştım. Eksikte anlatmış olabilirim! Onun içinde sizlerden özür dilerim. Kitabı alıp okumanızı öneririm. Elbette ki, sizinde bu kitap hakkında düşünceniz olacaktır.

İletişim İçin: ofhatipoglu@hotmail.com

NEWROZ HAFTALIK SİYASİ YORUM GAZETESİ

Hiç yorum yok: