13 Nisan 2010 Salı

“ŞİİRİSTANBUL/2010” BAŞLIYOR


Bu yıl beşincisi düzenlenen Uluslararası İstanbul Şiir Festivali ŞİİRİSTANBUL, 20-25 Nisan tarihleri arasında İstanbul’u şiire doyuracak. Şehrin dört bir yanında şiir dinletisi ve konserlerin düzenleneceği festivalde, bu yıl ağırlıklı olarak İskandinav ülkelerinin şairleri yer alacak.

ŞİİRİSTANBUL’u Türk şiirinin, hayatlarını şiire adamış iki büyük ismi, Sait Maden ve Ahmet Oktay, Adonis’le beraber onurlandıracaklar.

Festivalin onur konukları arasında yer almasını arzu ettiğimiz şair Kemal Burkay; festivali izlediğini, katılmaktan onur duyacağını, ancak sonbaharda Türkiye’de yaşanan iyimser havanın, bilinen nedenlerle kaybolması yüzünden bu sene katılma şartlarının bulunmadığını söyledi. Bununla birlikte “Çarin/Rubailer” adlı Kürtçe/Türkçe kitabını festivale armağan etti.

ŞİİRİSTANBUL Festivali kendisini “Toprak Vatanım, İnsan Ulusum” sloganıyla tanımlıyor. Şiiristanbul/2010 ise “Şiir Her Yerdedir” sloganıyla, kültür merkezlerinin, toplantı salonlarının, tarihi mekânların yanı sıra, kafeleri, lise ve üniversite kampüslerini, sokakları, küçüklü büyüklü meydanları işaret ediyor.

Festival programı, 20 Nisan sabahı Taksim Hill Otel’deki basın toplantısı ile başlayacak. Şairler gün içinde Boğaziçi’nde yapılacak tekne gezisine katılacak. Akşam, Aya İrini Kilise Müzesi’nde, Devlet Senfoni Orkestrası “Yaylı Sazlar Dörtlüsü”nün konserini takiben Onur Konukları sahneye davet edilecek. Beş gün sürecek olan Festivalin tema edebiyatını, “İskandinav Şiiri ve Sürgün Edebiyatı” başlığıyla İskandinav Şiiri oluşturuyor. Festivale bazıları, işgal sonrası Irak’tan “sürgün” konumuna düşen şairler olmak üzere, İskandinav ülkelerinin önde gelen şairleri Magnus William-Olsson, Andres Olsson, Özkan Mert, Tone Hödenbö, Peter Laughesen, Henrika Ringbom, Jasim Mohamed ve Duna Ghali katılıyor.

ŞİİRİSTANBUL bu yıl, Bahreyn’den Kasım Haddad, Filistin’den Halid Darwish, Yunanistan’dan Angeliki Sidira, Romanya’dan Elena Popescu, Ermenistan’dan Armen Harutyunyan olmak üzere çok sayıda dünya şairini konuk ediyor. Kürtçe’nin önde gelen şairlerinden Erbilden Bedirxan Sindi ve İran’ın Senendeç kentinden Nahide Hüseyin’e, Diyarbakır’dan Berken Bereh sesini katıyor.

Emel İrtem (Türkiye), Natali Nikiforova (Rusya), Elena Kasyan (Ukrayna), Maya Tzenova (Bulgaristan), Tone Hödenbö (Norveç), Duna Gahli (Danimarka), Henrika Ringbom (Finlandiya), Nahide Hüseyin (İran-Mahabat), Angeliki Sidire (Yunanistan), Elena Popescu (Romanya), Gonca Özmen (Türkiye), Betül Dünder (Türkiye), Arzu Alır (Türkiye), Duygu Ergun (Türkiye), Kezban Karaaslan (Türkiye), Sema Güner (Türkiye), Eren Aysan (Türkiye), Deniz Durukan (Türkiye), Hayriye Ersöz (Türkiye), Ayşe Nalan (Türkiye), Asuman Susam (Türkiye), Olcay Öztunalı (Türkiye); Aliye Özlü (Türkiye), Hilal Karahan (Türkiye), Hayriye Ersöz (Türkiye), Serap Erdoğan (Türkiye), Ayşe Nalân (Türkiye), artık festivalin bir geleneği haline gelen Şair Kadınlar Buluşması’nda bir araya gelecek. Buluşmayı İlkim Karaca, Duygu Ergun ile birlikte yönetecek.

Günümüzde Rus Şiiri etkinliğinde Natali Nikiforova, Günümüzde Ukrayna Şiiri etkinliğinde Elena Kasyan, Pavel Grebenyuk, Günümüzde Kürt Şiiri etkinliğinde Latif Epözdemir, Bedirhan Sindi, Nahide Hüseyin, Berken Bereh ve Sema Güler yer alacak. Ukraynalı şairler, aynı zamanda ülkelerinin tanınmış müzisyenleri. Kendi şiirlerinden yaptıkları şarkıları, Şiirİstanbul etkinliklerinde de seslendirecekler.

Özkan Mert’in şiirlerinden oyunlaştırılan “KENTLERİN SENFONİSİ” ve Şiir Tiyatrosu Oyuncularının Ece Ayhan’ın şiirlerinden oyunlaştırdığı “MOR KÜLHANİ” adlı oyunlar festival çerçevesinde sergilenecek. Festivale Türkiye’den ayrıca Müslim Çelik, Adil İzci, Metin Cengiz, Muzaffer Özdemir, Latif Epözdemir, Tozan Alkan, Mete Özel, Baki Ayhan T., Tunay Bozyiğit, Şeref Bilsel, Tevfik Taş, Cenk Gündoğdu, Özgün Bulut, Mehmet Erte ve Şenel Gökçe katılacak. Şair Küçük İskender, bu sene üçüncüsü gerçekleşecek “küçük İskender ve yeni renkler” etkinliğinde, çok genç şairleri kürsüye çıkarmayı sürdürecek. “Kadıköylü Şairler Buluşması” ise, Kadıköy’de yaşayan şairlerin bazılarını, Mustafa Köz’ü, Enver Özgün Bulut’u, Ayten Mutlu’yu, Olcay Öztunalı’yı, Karin Karakaşlı’yı ve Cuma Bolat’ı bir araya getirecek. Bu buluşma, önümüzdeki yıllarda da eklenecek yeni halkalarla bir zincir oluşturacak.

Festival’de, Güngör Tekçe’nin hazırladığı “Galatasaray’dan Şairler Geçti” adlı tematik antolojinin tanıtılacağı bir etkinlikte, Galatasaray Lisesi mezunu şairlerden Güngör Tekçe, Salih Ecer, Emirhan Oğuz, Tozan Alkan ve Tuna Kiremitçi bir araya gelecek. Etkinliğe Galatasaraylılar Derneği ev sahipliği yapacak.

Bugüne dek 54 ülkeden 134 şairin konuk olarak katıldığı Şiiristanbul: Uluslararası Şiir Festivali; şiirin ve tiyatronun yanı sıra, müziğin de yer aldığı bir etkinlik: Rojin, Evin Beyaz, Yılmaz Güney Çelik, Muzaffer Özdemir, Ali Nafile, Elena Kasyan, Pavel Grebenyuk ve “Düttürü Dünya” grubu, festivale dinleti ve konserleriyle katılacak isimler. Üniversite ve liselerin edebiyat kulüpleriyle ortak etkinliklerin de düzenleneceği festivalin mekânları, Aya İrini Kilisesi, YKY Sermet Çifter Salonu, Makine Mühendisleri Odası Konferans Salonu, SESAM Konferans Salonu, Seyr-i Mesel, Galatasaraylılar Derneği, Boğaziçi Üniversitesi BTS Salonu, Şişli Terakki Lisesi, Kasımpaşa Çok Programlı Lisesi, Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi, Nâzım Hikmet Kültür Merkezi, Öteki Kültür Sanat Merkezi, Kadıköy Tarihi Çarşı Meydanı, Kadıköy İskele Meydanı.

ŞİİRİSTANBUL şiiri sokağa ve meydanlara; İstanbulluları şiire; dünyanın şiir ustalarını İstanbul’a, İstanbullulara çağırıyor.

Sonunda bir çağrımız daha var: Herkesi 19-22 Ağustos tarihlerinde Uluslararası ŞİİRİSTANBUL ADALAR Festivali’ne bekliyoruz.

Uluslararası İstanbul Şiir Festivali, Şiirİstanbul ile ilgili ayrıntılı bilgi için www.siirfestivali.org adresine bakılabilir.

İletişim:

Latif Epözdemir: 0532 247 47 47

Erdem Bulut: 0554 860 50 54

S. Zeki Tombak: 0533 560 69 83

Hiç yorum yok: