16 Nisan 2010 Cuma

Türkiye Barış Meclisi'nden Açıklama:

BASINA ve KAMUOYUNA

Türkiye Barış Meclisi olarak kapatılan DTP’nin Eşbaşkanı Ahmet Türk’e Samsun Adliyesi önünde yapılan saldırıdan dolayı büyük bir üzüntü ve kaygı duyuyoruz.

Çünkü, Ahmet Türk’e yapılan bu saldırı, Türkiye’nin barış ve demokrasisine yönelik bir saldırıdır.

Ahmet Türk Samsun’a, geçen yıl Aralık ayında Muş’un Bulanık İlçesi’nde DTP'nin kapatılmasını protesto eden kişilere ateş açarak 2 kişinin ölümüne, 4 kişinin de yaralanmasına neden olan JİTEM elemanı Turan Bilen ile kardeşi Metin Bilen’nin 1. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden duruşmalarını izlemek üzere gitmişti.

Muş Bulanık'ta iki kişiyi katleden JİTEM elemanını korumak amacıyla davayı Samsun’a taşıyan yetkililer aynı zamanda katledilenlerin yakınlarını, avukatlarını ve Ahmet Türk'ü de korumakla yükümlüdürler. Bu bakımdan saldırganın güvenlik güçlerinin gözü önünde hiçbir engele takılmadan alçakça bir saldırı gerçekleştirebilmesi oldukça düşündürücü ve manidardır.

Gerek AKP Hükümeti’nin Kürt hareketini tasfiyeye yönelik tutum ve politikaları, gerekse statükocu güçlerin ırkçı, milliyetçi ve ayrımcı kışkırtma ve manipülasyonları şiddeti ve faşizan linç girişimlerini yaygınlaşmıştır. Hükümetin bütün bunları “vatandaş tepkisi” olarak değerlendirmesi ise bu süreçte cesaretlendirici bir işlev görmüştür. Nitekim bu saik ile İzmir’de DTP konvoyuna atılan taşlar, daha sonra Dolapdere’de çekilen silahlara, ardından da Muş’ta can almak üzere sıkılan mermilere dönüşmüştür. Bu kez de hükümet toplumsal sonuçları ağır olacak olan bu saldırılardan sonra büyük bir sessizliğe gömülmüştür.

Ahmet Türk’e yapılan saldırı da bu zincirin bir halkasıdır. Başka bir deyişle bugüne kadar uygulana gelen şiddet politikalarının başka bir örneğidir.

Ahmet Türk’e geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Barış ortamının daha fazla zedelenmemesi, yeni saldırıların olmaması için hükümeti önlem almaya, sorumluları mazur göstermeden adil biçimde yargılamalarını sağlamaya çağırıyoruz.

Ve ülkemizin her yerinde sadece ve sadece barış ve kardeşlik içinde birlikte yaşama arzusunda olan büyük çoğunluğun, her şeye karşın, bu arzularını gerçekleştireceğini bir kez daha hatırlatıyoruz.

TÜRKİYE BARIŞ MECLİSİ

Dönem Sözcüsü
Metin Bakkalcı

13 Nisan 2010

Hiç yorum yok: