4 Mart 2010 Perşembe

‘Kadın Gibi Kadın’ olmayı anlatan oyun

8 Mart etkinlikleri

Kadir Baziki’nin haberi: ‘Kadın Gibi Kadın’ olmayı anlatan oyun

Şair-Yazar Adil Okay’ın yazdığı Burcu Yılmaz’ın yönettiği ‘Kadın Gibi Kadın-Haykırış’ oyunu, cinsiyet ayrımcılığı konusunda yalnızca erkeklerin değil aynı şekilde kadınların da kendilerini sorgulamaları gerektiğini dile getiriyor

Akdeniz Belediyesi Konferans Salonu’nda ilk gösterimini yapan ‘Kadın Gibi Kadın-Haykırış’ tiyatro oyunu demokrasi ve devrim, kadın ve insan hakları ile özgürlük mücadelesinde yitirilen, töre ve namus katliamlarına kurban verilen onlarca kadının hikâyesine yeniden ışık tutuyor. Oyundaki tüm olay ve karakterleri gerçek hayattan alan Okay, yazdığı oyunla gerçeklerden yola çıkarak yorum yapmaya ve olayları yeniden sorgulamaya çalıştığını kaydetti.

Kadınların yaşadığı sorunların Türkiye ve dünyanın en önemli sorunlarından olduğunu kaydeden Okay, bu sorunun kalıcılığından dolayı artık kanıksandığını belirtiyor. Eleştiri oklarını kadınlara da yönelten Okay, “Kadınlar, yaşadıkları sorunları, ‘kadınlık halleri’ diyerek çocukluğundan itibaren kanıksıyorlar” diyor. Yazar, oyunu seyreden kadın ve erkeklerin birer soru işareti edinmeleri için çabaladığını belirtiyor.

Oyunda Ayşenur Şimşek, Behice Boran, Berna Saygılı Ünsal, Canan Kulaksız, Didar Şensoy, Güldünya Tören gibi bir çok kadının hikayesini yeniden anlatıyor.

Oyuna verdiği ‘Kadın Gibi Kadın-Haykırış’ isimle ‘Adam gibi adam’ deyişine ve bu deyişin arka planında yatan erkek egemen dilin dünyasına itiraz eden Adil Okay, bu dünyanın yargılanmasına oyunun adıyla başlamak ve oyun içerisinde izleyiciye, başka bir dünyanın, başka bir dilin, başka bir ilişkiler ağının mümkün olabileceğini göstermek istediğini ifade etti. Oyuna yeni karakterler eklenebileceğini, eklenmesi için önerilerde bulunabileceğini belirten Okay, “Doğaldır ki dünyada erkek egemenliğine, zorba iktidarlara karşı savaşmış, bu uğurda bedel ödemiş, hayatını kaybetmiş sayılamayacak kadar çok kadın kahraman vardır. Kimi törelere karşı geldiği için, kimi cinsel seçimi nedeniyle, kimi de sınıfsız, sınırsız bir dünya mücadelesinde, özgürlük ve eşitlik kavgasında katledilmiştir. Hepsini saygıyla anıyorum” diyor.

Kadın sorunu üzerine yazdığı şiir ve makaleleri ‘Valizine Karısına Hazırlatan Erkek Faşist Sayılır mı?’ kitabıyla yayınlayan Okay, tiyatro oyununda da yeni soru işaretleri için çabalıyor.

Politik bir tiyatro olarak tasarlanarak derlenen oyunda Burcu Yılmaz, Fatma Yaldızoğlu, Mehtap Yanık, Esra Yılmaz, Miray Zöhre ve Zeynep Tutuk rol aldı. 3’ü öğretmen, 1’işsiz diğeri öğrenci oyuncuların rol aldığı oyun, bazılarının ilk ciddi sahne deneyimi olmasına rağmen çoğunluğu kadın izleyicilerden büyük alkış aldı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında ilk olarak Mersin’de Güney sanat Topluluğu’nca sahnelenen oyun, 7 Mart tarihinde de Adana’da iki seans halinde Kaktüs Sanat Merkezi’nde izleyiciyle karşısına çıkacak.

(EVRENSEL)
Haber: Kadir Baziki
Fotoğraflar: Zahir Ecer
--------------------
http://www.adilokay.com/

Hiç yorum yok: