27 Haziran 2009 Cumartesi

Aslolan Niyetse Eğer


Murat Çakır
cakir@rosalux.de


Insan yaslaninca, aliskanliktan olsa gerek, bildigi ve tanidigi seylerin degismesine bir turlu alisamiyor. Alisamayinca da, yeni olani anlamakta guçluk çekiyor. Herhalde ben de artik 50 yasimdan gun aldigimdan olacak, Turkiye solunun onde gelen isimlerini anlamakta zorluk çekiyorum. Hos diyeceksiniz ki, »hem uzaktasin, hem miyop, Turkiye’de olani gormekte zorlanirsin«. Oyle, oyle olmasina, ama bildigimiz, tanidigimiz sol degerler bu kadar da çabuk mu degisiyor? Yoksa ben mi hâlâ eski kafaliyim acaba?

Yanlis hatirlamiyorsam, uzun bir suredir Çati Partisi tartismalari suruyor. Bugun de Ankara’da »Demokrasi Için Birlik« basligi altinda bir toplanti yapiliyor. Farkli kesimlerin genis birlikteligi, yani Kurdu, Turku, Alevisi, Sunnîsiyle, solcusu, sosyalistiyle genis bir birlikteligi olusturmak için insanlar bir araya geliyor. Ve gene yanlis hatirlamiyorsam Bin Umut Adaylari’ndan bagimsiz milletvekili Ufuk Uras da bu tartismalarin içerisindeydi. ODP içerisindeki tartismalarda arkasinda Çati Partisi opsiyonuyla çogunluk akimla arasini açmisti.

Simdi ise, basindan takip ettigimize gore, tam da 27/28 Haziran 2009 toplantisinin arifesinde basini Ufuk Uras’in çektigi ve »Kurtleri, Alevileri, Sosyalist ve Sosyaldemokratlari kucaklayacak olan Demokratik Vicdan Hareketi« adli bir partinin Eylul’de kurulacagi açiklandi. Hatirlayacaksiniz, 21 Aralik 2008’de İstanbul’da yapilan Çati Partisi girisim toplantisinda Ufuk Uras da bulunmustu. Basin ise Uras’in »Çati Partisi modelini de biraktiklarini« soyledigini ve »artik solda gerçekten yeni seylerin, yeni çozum onerilerinin ifade edilmesinin kazim« oldugunu belirttigi bildiriyor.

Gerçi bildigim kadariyla DTP hâlâ Çati Partisi’nin kurulmasi taraftari. En azindan simdiye kadar aksi bir açiklama yapilmadi. Herhalde Uras’in bir bildigi olsa gerek, yoksa yeni partisinde niye Kurtler’inde olacagini soylesin ki? Yoksa Kurt halkinin buyuk bir çogunlugunun ozgur iradesiyle belirledigi temsilci olan DTP’nin disindaki bir gruptan mi bahsediyor acaba? Neyse zamani geldiginde kimin »Kurtler’inden« bahsedildigi ortaya çikar.

Bu yazdiklarimdan sonra, »e kardesim sende, adamlar Turkiye’deki muhalif solun omuz omuza mucadele ettikleri bir yapi amaçliyor ve Turk solunda yeni bir seçenek yaratmak istiyorlar, niye karsi çikiyorsun?« denildigini duyar gibiyim. Ne haddime, karsi çiktigim falan yok, ama anlamadigim bir takim seyler var.

Hadi »Turk solu« tanimlamasinin basinin uydurdugunu dusunelim. Peki daha dune kadar en azindan tartismalarin içerisinde gibi gorunulen, uzun zamandan beri hazirliklarinin yapildigi bilinilen ve Kurtler, Aleviler, sosyalistler, sosyaldemokratlar ve daha degisik onca kesimin içerisinde yer almasi dusunulen bir Çati Partisi tartismasinin onemli duragi olan bir toplantinin arifesinde, »biz Çati modelinden de vazgeçtik, yeni bir sey kuruyoruz« diye açiklama yapilmasinin mantigi ne olabilir? Bugun ve yarin yapilacak olan toplantiya katilanlara hangi mesaj verilmek isteniyor? Ornegin kamuoyuna boyle bir açiklama yapilmadan, Ankara’daki toplantiya katilip, »yahu arkadaslar, bu sizin Çati fikri bizi pek açmadi, biz baska bir parti kurmak istiyoruz, ayni kesimleri toparlamak istedigimizden hadi siz de bize gelin« denilseydi, daha durust olunmaz miydi?

Hariçten gazel atip, kimsenin parti kurmaya çalismasini elestirecek degilim. İsteyen, istedigi gibi parti kurabilir. Binde 8’lik oran, ikiye bolunur veya çogalir. Birlesilir, ayrilir. Bunlar olagan seyler, hele hele Turkiye gibi bir ulkede. Asil sorunum zamanlama ile ilgili. Yoksa Aydin Engin’in »Bu yaz sicak geçecek« yazisindan beri, biraz matematik bilen herkes, neler olabilecegini tahmin edebilirdi. Beni dusunduren bir diger nokta niyet. Tam da bugunlerde boyle bir açiklama ile kamuoyunun onune çikilmasini pek etik bir davranis olarak gormedigimi itiraf etmeliyim.
Diger yandan, Turkiye’deki çetrefil sorunlar ve verili kosullar altinda solun salt seçime endeksli bir parti kurma yarisina girmesinin de ulke gerçekleri ile pek bagdasmadigini dusunuyorum. Eger kangren olmus ve toplumu ta ortasindan bolen savas ve siddet sorununun çozulmesi, demokratiklesme, baris ve toplumsal adaletin saglanacagi bir yola girmek için vesayet rejiminin asilmasi gerektigi konusunda genis bir mutabakat varsa, ki var, bunun salt seçimlerle olamayacagi, genis bir toplumsal muhalefet hareketinin orulup, egemen politikalara alternatif yaratilarak guçleri birlestirmenin zorunlu oldugu herhalde goruluyordur.

Boylesi bir durumda, halk kitlelerine dayanan, onlarin içinden çikan demokratik ve gonullu bir birliktelik yerine, »kanaat onderi olabilecek, sozu geçen insanlarla« halk kitlelerine oy surusu rolunu veren elitist ve seçimlere odaklanmis bir parti kurmaya soyunmak, yeni bir sey olmamakla birlikte, asil niyetin ne oldugunu gosteriyor bence. Eh, aslolan niyetse eger, gerisi lafuguzahtir.

Hiç yorum yok: