5 Mayıs 2009 Salı

MAYIS AY’I ANMALARI VE MAZLUM DOĞAN










Mustafa Elveren-Em.Öğrt.

mustafaelveren@gmail.com

1977’de Taksim Meydanı’nda katledilen emekçiler 1 Mayıs’ta, Deniz Gezmiş-Yusuf Aslan-Hüseyin İnan 6 Mayıs’ta, İbrahim Kaypakkaya 18 Mayıs’ta, Ferhat Kurtay-Necmi Öner-Eşref Aynık-Mahmut Zengin için her yıl Mayıs ayında anma törenleri yapılmaktadır. Hem yurt dışında ve hem de yurt içinde; devrimciler, sosyalistler, özgürlük ve demokrasi güçleri ortak platformlarda bu değerlerimizi anmalıdırlar. Türkiyeli bir Kürt aydını olarak solda birlikteliğin sağlanmasından yanayım.

Her 1 Mayıs yürüyüş ve mitinginde; İbrahim Kaypakkaya, Deniz Gezmiş, Mahir Çayan ve Mazlum Doğan’ın resimleri bulunan pankartlardan birinin önünde durarak hatıra fotoğrafı çekerim. Bu vesileyle bir kez daha Sevgili Mazlum Doğan’ı ve diğer devrimci önderleri saygıyla anıyorum. Bu önderlerin arasında Mazlum Doğan’ın hem ilkokul arkadaşım ve hem de köylüm olması nedeniyle beni daha çok etkilediğini itiraf etmek durumundayım. Bir çok insan gibi ben de bazen duygularıma engel olamıyorum.

Her devrimci önder gibi Mazlum Doğan da birçok önemli özelliklere sahiptir. “Mazlum; Afrikalıdır, beyaz değil karadır, Kürdtür, Filistinlidir, Alevidir, solcudur, inancından dolayı baskı görendir.” (Teman Dep-Fézo yé Kazi Bayé / Gomanweb) Bence Sevgili Mazlum bu özelliklerinden dolayı başta Kürt halkı olmak üzere, tüm ezilen halkların sembolü haline gelmiştir. Çünkü, Mazlum gibi büyük değerler halklar tarafından yaratılmışlardır. Halkların yarattığı bu değerleri hiç kimse yok edemez. Hiç bir diktatörlük bu değerlerimizi tarihimizden silmeye gücü yetmez. Hallacı Mansur, Pir Sultan, Seyit Rıza, Nazım Hikmet, İbrahim Kaypakkaya, Mahir Çayan, Deniz Gezmiş, Mazlum Doğan gibi.

Hele Dersim toprağında bu değerler adeta munzur suyu gibi çağlamaktadır. Bu konuda Dersim ayrı bir öneme haizdir. Her ne kadar Dersim’in toprağında devlet eliyle bazı “Tunçeli” kişilikler yaratılmışsa da, Dersimli devrimciler devletin bu oyununu bozmuştur.

Dersimli Hemşehrilerim acısıyla-tatlısıyla, yanlışıyla-doğrusuyla bir seçimi geride bırakmıştır. Artık seçim kırgınlıklarını, yapay ideolojik ayrılıkları ve kişisel koltuk hırslarını geride bırakıp, yeni bir oluşuma gidilmesi bence daha sağlıklı olur. Bu seçimlerden yeni dersler çıkarılmalıdır. Artık ortak yeni bir konsept yaratılmalıdır. Bu birlikteliği sağlamak, öyle sanıldığı kadar zor değildir. Yeterki birileri bunu başlatsın. Dersim’de çok geniş kapsamlı bir sol oluşum yaratılabilir. Eğer Dersimliler bunu başarabilirlerse, bu aynı zamanda tüm Türkiye için çok güzel bir örnek olacağı kanaatindeyim.

Özelde Dersim’de, genelde Türkiye’de; “Türk Solu”, Kürt Solu”, “alt kimlik”, “üst kimlik” ve benzeri boş sözcüklerden kendimizi arındırıp, eşit kimliklerimizle yeni bir Türkiye Solu yaratabiliriz.

Başarmak için hepimize çok iş düşmektedir. Haydi iş başına!

-------------------------
Web: http://www.gomanweb.com/

Hiç yorum yok: