28 Ocak 2010 Perşembe

Halil Berktay’ın Bir Yazısı Hakkında Açıklama



10 ARALIK DERNEĞİ
10aralik@10aralik.org

Sayın Halil Berktay’ın Taraf gazetesinde yayınlanan bir köşe yazısında yer alan ve 10 Aralık Hareketi sözcüsü Burhan Şenatalar’ın bir demeci ile ilgili olarak gerçekle örtüşmeyen bir iddiası karşısında bu açıklamayı yapma gereği ortaya çıkmıştır.

Söz konusu yazı 24 Aralık 2009 günü yayınlanmıştır. Yazıyla ilgili olarak, B.Şenatalar yazıdan haberdar olduktan sonra 3 Ocak 2010 günü H.Berktay ile bir telefon görüşmesi yapmış ve köşe yazısında ileri sürülen iddianın gerçekle örtüşmediğini belirtmiş ve bir açıklama göndereceğini söylemiştir.

Açıklama 6 Ocak 2010 günü elektronik posta ile gönderilmiştir. Aradan üç hafta kadar süre geçtiği halde, bu açıklamanın yayınlanmamış olması karşısında durumu kendi olanaklarımızla aydınlatma zorunluluğu doğmuştur.

Aşağıda H.Berktay’ın yazısından ilgili bölümü aynen sunuyoruz:

“Hangi çekirge ?

Halil Berktay – 24 Aralık 2009, Taraf Gazetesi

Sanırım 2008 ortalarıydı. Henüz 10 Aralık hareketinin cismi yoksa bile ismi vardı (şimdi o da yok). Burhan Şenatalar bir demeç vermişti; değişik kilit sözcüklerle çok google’ladım ama bulamadım. Kurulması istenen yeni sol partiye ilişkin programatik bir saptamada bulunuyor; mealen, “Atatürkçülük tartışılabilir ama (büyük tarihî katkıları nedeniyle) Atatürk tartışılamaz” diyordu. Hattâ en sonunda, biraz iddialı bir şekilde “O kadar. Nokta.” diye kestirip attığını hayal meyal hatırlıyorum.

O zaman da irkilmiştim, bu hem yanlış hem olanaksız diye. Sovyetler Birliği çökerken, Stalinizmde durup Lenin’e dokunmamak, heykellerini ve hattâ II. Dünya Savaşındaki savunmasıyla ünlü “kentinin” adını korumak mümkün oldu mu ki, demiştim kendi kendime, Türkiye’de Atatürk dönemi ve uygulamalarının dokunulmazlığı korunabilsin ? Tarihin aynı nehirde iki kere yıkanmaya imkân vermeyen akışı kuşkusuz bu engeli de aşacak. Zira modernite “altın çağ” nostaljisi diye bir şeyi kabul etmiyor; değdiği yeri yakıyor; yıkılmaz sanılan her şeyi eritip buharlaştırıyor, göğe uçuruyor. “

B.Şenatalar’ın, H.Berktay’a yayınlanmak üzere gönderdiği açıklama ise şöyledir:
6 Ocak 2010

“Sevgili Halil,

Aralık ayının son haftasında Taraf’ta yayınlanan köşe yazından yılbaşından sonra haberdar oldum ve okudum. Benimle ilgili paragrafta ileri sürülen iddiaya açıklık getirmek zorunluluğu doğdu. Bu hem benim açımdan, hem de okuyucunun doğru bilgilenmesi açısından gerekli.

Önce yazından alıntılayarak senin iddianı aktarayım:

“Sanırım 2008 ortalarıydı...Burhan Şenatalar bir demeç vermişti...mealen ‘ Atatürkçülük tartışılabilir, ama ( büyük tarihi katkıları nedeniyle ) Atatürk tartışılamaz ‘ diyordu. Hatta en sonunda, biraz iddialı bir şekilde ‘O kadar. Nokta’ diye kestirip attığını hayal meyal hatırlıyorum”.

Benim bu iddia karşısında söyleyeceklerim çok kısa. 1) “Atatürk tartışılamaz” diye son derece saçma bir görüşüm hiçbir zaman olmadı, dolayısıyla böyle bir açıklamam da yok. 2) Söz konusu röportajda aynen şunları söylemişim : “ Bize göre Atatürk döneminde yapılan bazı şeyleri eleştirmek tabu değil. O dönemin de kusurları olmuştur ve eleştirilebilir. Ancak hataları, kusurları değerlendirirken o dönemin koşullarını da gözardı etmeme şartıyla”.

3) Sanırım en doğrusu, ilgi duyanların 4 Ağustos 2008 tarihli Milliyet gazetesine internetten erişerek röportajı okumaları ve kendi kanaatlerine ulaşmalarıdır.

Bu kısa açıklamaya sütununda yer vermeni rica eder, iyi çalışmalar dilerim.

Sevgiler,

Burhan”

Takdiri okuyucuya bırakıyoruz.

---------------------
(*) İddiaya esas oluşturan röportaj 10 Aralık Hareketi’nin web sayfasında da kelimesi kelimesine yer almaktadır. Dileyenler tam metni oradan da okuyabilir. ( http://www.10aralik.org/ )

Saygılarımızla,

Oğuz Kaan Salıcı

10 Aralık Hareketi Yürütme Kurulu adına

Hiç yorum yok: